Skip to content

Syksyn juhlaa

Syksy on tullut. Metsä ympärillämme on muuttanut väriään ja kellertävät lehdet löytäneet tiensä hiekkaisen tien pintaan. Pimeät illat saavat kynttilät syttymään ja käpertymään sohvannurkkaan teekupin kanssa. Syksy on tunnelmallista aikaa, mutta yhtä lailla myös väsyttävää ja puuduttavaa. Loma on lusittu ja työ täyttää arjen. Pimeys unettaa ja tuntuu, että yöunia pitäisi pidentää entisestään jotta energiaa riittäisi läpi päivän.

Jos ajatellaan kevättä vuodenaikana, se on täynnä iloa ja odotusta. Valo lisääntyy, kesä lähestyy ja ihmiset tulevat ulos luolistaan. Jopa kalenteri kääntyy vuoden vaihteen jälkeen pirteämpään päin. On lomia, kuten hiihtoloma, pääsiäisloma ja vappu. Helatorstaikin mahtuu lomapäiviin mukaan. Sen lisäksi on pienempiä piristyksiä arjen keskelle, kuten laskiainen, ystävänpäivä ja äitienpäivä. Runebergin päivää tuskin kukaan sen erityisemmin juhlii, mutta ainakin saa luvan syödä vähän makeaa.

Syksy sen sijaan on tasaisempaa aherrusta jouluun saakka. Viime aikoina kuitenkin esimerkiksi halloween on alkanut kasvattamaan suosiotaan enemmän. Varsinkin sosiaalinen media täyttyy hienoista naamiaisasuista sekä halloween-aiheisista koristeista ja leivonnaisista. Halloweenista on siis tullut pieni piristysruiske syksyn synkkyyden keskelle.

Itse en ole aiemmin halloweenista sen enempää perustanut. Lapsena toki käytiin karkkikierroksilla, mutta silloinkin vastaanotto oli välillä nihkeää. Silloin tällöin jossain järjestettiin naamiaiset tai kauhuelokuvailta, mutta juhlinta tuntui olevan vain lasten yksinoikeus. Mutta onneksi halloweenin juhlinta ei kadonnut lasten kasvaessa, vaan nämä menneisyyden lapset tuovat halloweenin juhlintaa kotiinsa aikuisena.

Toki kuulee näitä soraääniä siitä, kuinka amerikkalaiset perinteet tulevat ja tuhoavat. Eihän se toki yllätä, että meillä on tapana saada kaikki kiva näyttämään negatiiviselta. Mutta ehkä syksy olisi paljon mukavampi jos meillä olisi enemmän syytä juhlaan ja iloon? Jotain pientä, joka veisi mielen pois arjen paineesta ja väsymyksestä.

Itse olen suunnitellut, että tekisimme yhdessä lasten kanssa kurpitsalyhdyn. Sen lisäksi aiomme pitää ystäväni kanssa kauhuelokuvaillan, jota olemme jo useampana halloweenina suunnitelleet. Ehkä tällä kertaa suunnitelmamme pääsee toteutukseen asti. Nämä pienet jutut tuovat valtavasti iloa tähän välivaiheeseen, jonka jälkeen voidaankin aloittaa jo joulunodotus.

Kategoria: Maailma

Jätä kommentti:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *