Skip to content

”Äiti, mitä tarkoittaa ruma?”

Istuimme tyttäreni kanssa ruokapöydän äärellä ja juttelimme. Tyttö alkoi luetella minulle asioita, jotka hänen mielestään olivat erityisen kauniita: Aurinko, lumi, puut… Luettelon loppuessa kysyin tytöltä, että jos nuo asiat olivat kauniita, mitkä sitten olivat rumia? Tyttö katsoi minua ihmeissään ja kysyi: ”Äiti, mitä tarkoittaa ruma?” Pääni löi tyhjää, enkä osannut vastata kysymykseen mitään järkevää, joten vein keskustelun takaisin kauneuden pariin. Silti tytön kysymys jäi pyörimään päähäni. Mitä on rumuus?

Rumuus on kauneuden vastakohta. Kielitoimiston sanakirja antaa sanalle ruma kaksi vaihtoehtoista määritelmää:

ruma
1. ulkoisilta ominaisuuksiltaan epämiellyttävä, vastenmielinen, pahannäköinen, epäesteettinen. Ruma mies. Rumat sääret. Ruma puku. Ruma talo. Rumat värit. Ruma ääni.
Kuv. Ruma ankanpoikanen ks. ankanpoikanen.
Erik.
a. säästä: sateinen, myrskyinen, sumuinen, synkkä, paha, huono. Ruma ilma. Sää muuttui rumaksi.
b. pahalta, vaaralliselta, tuhoisalta näyttävä, pahannäköinen. Ruma haava. Ruma kuhmu otsassa. Pommi teki rumaa jälkeä suurta tuhoa. Rumat [= huonoon suuntaan kehittyneet, kasvaneet] onnettomuusluvut.
2. sisäisestä laadusta.
a. käyttäytymisestä: hyvien tapojen vastainen, loukkaava; epäkohtelias, sopimaton. Ruma käytös. On rumaa näyttää kieltään.
b. eettisesti tuomittava, alhainen, häpeällinen, halpamainen, katala; sopimaton, rivo. Rumat teot. Se oli ruma temppu. Ruma taklaus. Rumaa peliä. Rumat sanat.
Substantiivina Puhua rumia sopimattomia, rivouksia.

Tämän perusteella voidaan päätellä, että rumuudella voidaan viitata niin sisäiseen kuin ulkoiseenkin rumuuteen. Kun katson sanakirjasta sanaa kauneus, saan vastaukseksi myös kaksi määritelmää: Ulkoiset ominaisuudet tai sisäisen laadun.

Kauneutta ja rumuutta täytyy siis käsitellä yhdessä. Sillä jos puhutaan kauneudesta, hyväksytään myös se, että on rumuutta. Kauneus ei voi olla kauneutta ilman rumuutta, eikä ruma rumaa ilman kauneutta. Silti kauneudesta puhuessaan tyttäreni ei ymmärtänyt, mitä tarkoittaa ruma. Oliko kaikki siis kaunista vai olivatko jotkut asiat vain kauniimpia kuin toiset? Oliko se rumuutta, ettei jokin ollut yhtä kaunis kuin joku toinen?

Kauneus ja rumuus ovat oikeastaan aika informaatioköyhiä määritelmiä. Jos kerron sinulle, että näin tänään kauniin naisen, mitä se oikeastaan kertoo sinulle? Jos tunnet minut, tiedät ehkä, millaisia asioita pidän kauniina. Jos taas et tunne minua, kyseinen lause on sinulle täysin hyödytön. Minulle kauneus ei välttämättä ole sellaista, mitä se on sinulle. Sama pätee rumuuteen.

Toki ympäristö on muovannut meille jonkinlaisen käsityksen siitä, mikä on kaunista ja mikä rumaa. Kauneusihanteet sanan varsinaisessa merkityksessä kertovat meille, millaisena kauneus yleisesti ajatellaan. Mutta silti kyse on yhä siitä, millaisena enemmistö näkee kauneuden. Se ei siltikään vielä määritä sitä, mitä todella on kauneus.

Jos ajatellaan määritelmiä, jotka sanakirja antoi molemmille sanoille, sisäisen laadun määritteleminen on meille helpompaa. Me tiedämme millaista on ruma käytös, mutta miten määrittelemme esimerkiksi sisäisen kauneuden? Onko se hyviä käytöstapoja vai kenties tietynlaisia luonteenpiirteitä. Törmäämme taas samaan ongelmaan: Kuka määrittelee kauneuden?

Sanotaan, että kauneus on katsojan silmissä. Se on täysin totta, sillä jokainen meistä määrittelee kauneuden omalla tavallaan. Harvemmin kukaan kuitenkaan kyseenalaistaa omaa määritelmäänsä kauneudesta, sillä mielessämme usein ajattelemme kauneuden olevan muuttumaton käsite. Kuitenkin käsitystään kauneudesta voi muokata ja laajentaa. Se vaatii sen, että pysähdymme miettimään omaa kauneusihannettamme ja annamme itsellemme mahdollisuuden nähdä kauneutta siellä, missä emme ole sitä aiemmin nähneet.

Jos palaamme alkuperäiseen tilanteeseen, tyttäreni puheeseen kauneudesta. Hän puhui kauneudesta ulkoisena seikkana eikä hän varmasti osaa edes vielä määritellä, millaista voisi olla sisäinen kauneus. Osaan kuitenkin kertoa hänelle, mitä tarkoittaa rumat sanat tai ruma käytös. Ehkä voisin rumuudesta puhua jotenkin tähän tapaan:

Rumuus on meidän itsemme määrittelemä sana niille asioille, joissa me itse emme osaa nähdä kauneutta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivät ne asiat voisi olla kauniita.

Mitä sinun mielestäsi on kauneus tai rumuus?

Kategoria: Maailma Minä

Yksi kommentti

 1. Mukava että bloggaat edelleen! Tätä lukiessani huomasin, että harvempikin tahti voi riittää. Jossain vaiheessa aikaa oli vaikea löytää ja nyt kun sitä on enemmän, alan taas kaivata asioiden purkamista kirjoittaen. Vaikka sen kummempaa purkamista ei olisikaan.

  Hankala kysymys. Mun mielestä kauneutta voi löytyä etsimällä myös sieltä, mitä normaalisti pidetään ulkoisesti rumana. Vaikkapa jostain vanhasta huonekaluista tai talonröttelöstä. Estetiikkaa on monenlaista.

  Rumia ihmisiä ei minusta taas ole olemassakaan. Jokaisessa on jotain kaunista, ja yleensä luonne ja olemus tekee suurimman osan. Jos käytös ja puhetapa ovat rumia, on ihmisessä hankala nähdä mitään kovin kaunista.

  Kauneus on ehkä taas jonkinlaista harmoniaa. Minulle kauneus kiteytyy moniin asioihin, tuoksuihin ja ääniin.

  24.1.2018
  |Vastaa

Jätä kommentti:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *